måndag 11 april 2011

Guldfeber

Just nu pågår det en intensiv kampanj på diverse ekonomi/investerings bloggar med ´survivalist/neosurvivalist´förtecken (ex: pickelhaupt mfl). Man ska köpa ädelmetaller, helst guld, för det är det enda riktiga och beständiga värdehållaren (här talar vi alltså om investeringsguld, inte tex elektronikguld). Kan så vara, även om inga värden är beständiga över tid, och guld precis som det som många kallar ´fiat-valutor´, bara är värt så mycket som någon är beredd att betala. Ett faktum som helt verkar ha gått många bloggare förbi. Guld ses som något som har ett absolut värde, även om samma skribenter även kan gotta sig åt att guldpriset gått upp nästan 100% på ett par år. Detta om något borde ge dem en indikation på att guldets värde inte är så fast som de tror. 

Med detta sagt är guldets positiva sidor att det oftast är hyggligt värdestabilt, guld går inte i konkurs, risken för att det faller till värde noll är lågt och det kan vara ett bra alternativ om man vill minska risken för att stå helt utan betalnings medel. Men guldet genererar ingen avkastning. Värdet kan gå upp, men också ner, och över tid skapar guldet inget nytt värde. Det är alltså inte tal om en investering i den form att det skapar en avkastning utöver den initiala anskaffningen. Investeringens värde kan gå upp (men också ner) men inte skapa nytt guld.

Många rekomenderar som sagt, för att inte säga propagerar, för guldköp. Detta efter en av tidernas största värdestegringar på guld. Guld som alltså inte i sig kan motivera ett högre värde genom att avkastningen skulle ha blivit bättre. Att rekommendera/propagera för guldköp på så lösa boliner anser jag vara huvudlöst för att inte säga oansvarigt. Att många bloggar därtill har annonser för guldköp och får pengar-per-klick eller procent på alla inköp är en illa dold hemlighet.

Har du plåtkoll på guldmarknaden (´pappers´-guld) eller absolut behöver något som är någorlunda värdebeständigt (fysiskt guld) även om det går ned med halva priset är guld ett alternativ. Handla på.
I andra fall  så kan du skippa det.

2 kommentarer:

  1. Jag har också funderat på det du skriver och ansåg det lagom oansvarig att många respekterade bloggar börjar skriva om guld och silver samtidigt som reklam görs på dessa sidor om att handla guld/silver mynt. Lyckades skriva en likadan artikel, cirka en månad senare än din, och då blev min intelligens och psykisk hälsa ifrågasatt. Detta bara för att jag tycke annorlunda. Guldtalibanerna tillåter inte att någon slänger grus i deras pengamaskiner, verkar det som.

    SvaraRadera
  2. Tyvärr stämmer det, oftast är det mer tal om övertygelse än sunda investeringsstrategier och då blir det problem när någon börjar ifrågasätta kejsarens (brist på) kläder. Då är det lättare att idiotförklara än att gå i disskussion med retionella argument. Att man sedan också försöker dra med sig andra för att tjäna pengar på det gör det riktigt lömskt.

    SvaraRadera