lördag 5 mars 2011

Varför din ICA handlare kör Ferrari

När du handlar mat tänker du kanske främst på en god middag, lunch eller på att stilla den akuta mellanmålshungern. Sällan tänker du på marginaler, exponering och omsättning. Men det kanske du borde.

När du köper en ny dator ser du det som ett stort inköp, en stor post i hushållets ekonomi. Den kanske kostar som snittdatorn idag en 5000 kr och byts som snittet var 2,5 år?  Datorn kostar dig alltså:

Totalt Dator: 166kr/mån  och  2000 kr / året. 

Samtidigt uppskattar konsumentverket att matkostnaden för en standardfamilj till följande: (om föräldrarna är duktiga och tar med lunchlåda):
2 vuxna (vardera könet) 2 barn (vardera könet) är person/mån =

Kvinna:                      1 540kr +
Man:                          1950 kr+
Barn, pojke 14-17år: 1540kr +
Barn, flicka 10-13år:  1090kr
        
      Totalt Mat6 120 kr/mån och 73 440 kr/år. 

Jämför det med de 2000kr datorn kostade per år. Lägg därtill att en dator idag har en snitt marginal på 12%, mat har däremot 30% marginal (nollmarginalprodukter som mjölk medräknat). ICA handlarn tjänar alltså 22032 kr per år på dina matinköp. HP/DELLosv tjänar däremot i sammanhanget ynkliga 240 kr per år.

         marginal efter kostnader fördelat per år: 

              HP/Dell:                                240        kr/år
              ICAhandlarn' i kvarteret:    22 032   kr/år

Det stora multinationella företaget med högteknologiska produkter som slipat sin utveckling, säljprocess, logistik och lagerhållning till max drar alltså in 240 kr per år på dig och din familj.
Den lilla mysiga ICAhandlarn' Göransson, där du köper bröd och smör, här handlar det om nästa tio gånger så mycket.

Handen på hjärtat; i vilket köptillfälle skulle du försöka pruta på inköpet? I kassan på snabbköpet? förmodligen inte.

2 kommentarer:

  1. Du kanske ska justera detta inlägg också då? 30% kanske är bruttovinsten för handlarna. Dra bort kostnader för lokaler, el, personal, investeringar etc så får du helt andra siffror. Med det inte sagt att handlare kan tjäna pengar, precis som många andra företagare, men du jämför äpplen med päron.

    SvaraRadera
  2. Att handlarna, precis som andra företag tjänar pengar? Klart dom gör. Är det något skevt i det system vi har idag? Ja, absolut.

    Sverige är ett av få länder då enskilda handlare, låt vara under samma paraplyorganisation, kan få ut så stora vinster på en enkel butik.

    Marknaden i de flesta andra länder domineras av större verksamheter med en eller flera butikskedjor. Trots det ligger deras vinster betydligt lägre då priserna är mer pressade i konsumentledet.

    Det finns en mängd variabler bakom detta faktum. Bland annat den restriktiva tillståndsgivningen för etableringar som de facto gynnade de två stora aktörerna (ICA och det koperativa). Det började brytas upp för en tio år sedan, regleringsmässigt, men effekterna är än i dag svåra att skönja.

    Kontentan i detta exempel är alltså att marknaden i Sverige inte fungerar, istället för en prispress och vässning av konkurrensen fungerar den svenska dagligvarumarknaden fortfarande inte optimalt.
    Och det får konsumenterna betala för.

    Det är vad detta inlägg handlar om.
    Tack för dina påpekande.
    Du kan nu lugnt återgå till din a-kurs i FEK.

    SvaraRadera