tisdag 15 november 2011

Stäm i bäcken


Vi har ännu ett pensionssystem i Sverige som fungerar någorlunda. Oavsett om man tror att det är något som kommer att fortsätta fungera eller inte är det en bra ide att titta till sina pensionsalternativ då och då. Jag själv är mer av en pessimist, jag tror inte att det i framtiden kommer att erbjudas den typen av mycket förmånliga statliga pensioner som finns idag. Det blir helt enkelt för dyrt att finansiera . Varför? Flera olika orsaker samverkar. Här ska man också veta att den statliga pensionen inte finns avsatt någonstans utan de pengar som betalas in till staten, från de som arbetar, i princip direkt betalas ut i form av pensioner.
Min bedömning är att den åldrande befolkningen som ska försörjas av den yngre arbetande proportionerligt kommer att vara större i framtiden, samtidigt som färre andel av de i arbetsför ålder kommer att ha ett arbete.
Andra problem är att andelen som har ett jobb och inte behöver försörjas av staten kommer att minska. Större andel arbeten kommer att ha flyttat utomlands, främst då arbeten som inte kräver specialisering eller kvalificering. Det kommer slå mot grupper som redan idag har svårt att få jobb eller som idag arbetar med okvalificerade arbeten alternativt arbeten med viss grad av kvalificering men där det blir billigare att lära upp någon i ett lågkostnadsland.
För att inte tala om de som är arbetsföra men som redan idag är beroende av statliga bidrag i olika former för sin försörjning på lång sikt. Personer som ofta aldrig haft ett arbete och kanske aldrig kommer få ett (ofta beroende på att de inte har kvalifikationer eller specialisering) Denna grupp kommer i ett samhälle med ökade krav få det svårare och de kommer också att bli en kostnad som staten måste sprida på de som har jobb och betalar skatt.
Lösningar?
Det går visserligen att till viss del motverka problemen med andelen arbetande kontra andelen pensionärer genom höjd pensionsålder, frågan är hur hög denna ålder kommer bli och om man själv är intresserad av att arbeta mycket längre än till 65.
När det kommer till problemen med att fler ställs utanför arbetsmarknaden, eller inte ens till att börja med kommer in, blir det svårare. Ska vi skapa en låglönesektor och med det acceptera allt vad det för med sig? (läs; trasproletariat)
Det är svårt att sia om lösningar, men mitt råd är att redan nu börja förbereda dig på den framtid som kommer. Slår mina farhågor inte in så kan du njuta av att ha ditt på det torra och finna lugnet i det faktum att du har goda marginaler.
Jag tänker framöver skriva om vad jag anser bra steg för att se om sitt hus (bildligt talat) långsiktigt (ingen annan kommer att göra det åt dig). Bland annat kommer jag skriva om utbildning, boende, pensioner och andra investeringar (monetära och kunskapsbaserade). Har du förslag på ämnen är du välkommen att droppa en kommentar så ska jag försöka att behandla även det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar