tisdag 3 januari 2012

PPM - Pensionsmyndigheten

PPM, numera Pensionsmyndigheten,har ett tråkigt namn men här finns bra och viktig information om fonder och dess förvaltare. Här finns mycket som inte bara är av betydelse för din framtida pension, utan även kan ge vägledning till övriga investeringar. Jag går här igenom lite olika tips om hur du kan använda PPM-systemet;

Påslag; Här kan du få en ide om vilka påslag varje fondfirma gör på de avgifter som de tar ut av vanliga fondsparare. Avgifterna i PPM-systemet är rabatterade jämfört med om du köper samma fonder utanför PPM-systemet. Ofta skiljer det 50-100% eller mer, och tro mig, fondbolagen idkar inte välgörenhet utan tjänar fortfarande bra med pengar. Här är ett exempel:

Ratings och förvaltare; Du kan se ratings för fonder, men även för de förvaltare som har hand om fonderna vilket nog är ännu viktigare. En bra förvaltare kan 'make-or-brake' en fond, men förvaltaren måste naturligtvis även ingå i en bra företagsstruktur. Förutom ratings finns även information om hur lång erfarenhet förvaltaren har.

Jämförelser; på pensionsmyndighetens hemsida kan du enkelt jämföra olika fonder med varandra och mot olika index. Då det är en myndighet som har hand om det tycker jag att det är enklare att jämföra och att de index som finns att välja på ger en mer rättvisande bild än när de enskilda fondbolagen själva jämför.
Tidigare har det till exempel varit vanligt att fondbolag jämför sin fond utifrån gynnsamma startdatum och mot jämförelseindex som gynnar fonden, till exempel mot ett index som inte inkluderar eventuella utdelningar, något som fonden naturligtvis räknar med.

Pensionsmyndighetens hemsida kan vara lite tråkig, men det är ett mycket bra verktyg.  Jag saknar dock möjligheten att inom PPM-systemet köpa enskilda aktier, råvaror, obligationer osv. Som det är nu är man hänvisad till fonder och med det årliga avgifter (undantag finns dock som ex fonden Avanza Zero). Man är även hänvisad till någon annans val av investeringar.

Planerar man framåt ska man absolut sätta sig in i hur det fungerar och försöka göra aktiva val, det ger rent generellt bättre avkastning än att välja fonder en gång och sedan aldrig följa upp. Det är upp till dig själv att säkra din framtid.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar