söndag 6 mars 2011

Du och jag JR. Ewing, du och jag

Jag tänkte se lite på olja och då främst oljebolag som investering. Särskilt på aktieforum är små och medelstora oljebolag hypade och många småsparare som satsat en bra slant gillar att försöka prata upp börskursen på just deras favoritbolag (inga namn nämnda PAresources). Inget ont i att investera i oljebolag, kan du branschen och kan läsa en årsredovisning hyggligt kan det vara en bra investering (Royal Dutch Shell anyone?).

Problemet är att mindre oljebolag oftast säljer in sig innan de skapat en hållbar och långsiktig produktion. Du får alltså inte avkastningen på ett befintligt flöde när du köper dessa bolag. Du köper drömmarna om det stora klippet, att olja ska bubbla och spruta upp ur det nya borrhålet och med det ska aktiekursen rusa till himmelska höjder.

Gott så, är du beredd och gambla lite kan det vara kul. Men mitt råd är att inte lägga alla ägg i en korg. Absolut inte mer än 20% av din totala investeringskapacitet (räkna med pengar på bankkonto med även den lägsta ränta i detta) och framför allt, flera olika ägg i högriskkorgen.

Och om du inte besitter tidigare nämnda kunskap om oljeprospektering och inte kan/bryr dig om att läsa årsredovisningarna: köp en postkodlott. Där har du  ungefär samma chans att vinna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar