måndag 7 mars 2011

Plutoniumportarna håller inte längre dansken stången


Så har även DI uppfattat att något är skevt på den svenska elmarknaden, trots en av världens bäst utbyggda vattenkraftstillgång och därtill uppbackad av oljeoberoende kärnkraft (ok, delar av den står mest still nuförtiden) så är svenska konsumentpriser bland de högsta i Europa. 9000 kr högre än i Norge/Finland (Danmark är inte med i mätningen, förmodligen då villaägarna som beställt undersökningen inte skulle gynnas av en jämförelse, mer därom här under).

Varför är de svenska priserna höga? Skatten är hög, och Maud Olofsson sägs överväga en sänkning. Men, faktum kvarstår, trots högre skatt borde priserna ligga betydligt lägre i Sverige. Visst; vi har en ´'börshandel' av el, Nordpool, men att kalla den fungerande är nästan ett skämt. Alla den fria marknadens krafter är satta ur spel då börsen kontrolleras av bolag som samtidigt producerar, säljer och köper el. De ska alltså pressa ned priset på den el de köper av sig själva? För att det lägre priset ska komma konsumenter till del?

Att priserna i Europa skulle på verka i realiteten är knappast troligt, annat än teoretiskt, vilket de gör nu. Försök sälja svensk vattenkraftsel till Spanien. Näten är inte ihopkopplade på långa vägar i närheten av vad som då skulle behövas och transfereringsförlusterna skulle vara enorma. Trots det påverkar en rent fiktiv möjlighet att sälja el på den ´fria´marknaden priset höjande för svenska konsumenter. 

Exemplifierande är att det nu bildats elområden. Kraftbolagen skyller på EU och tar chansen att sälja elen ännu dyrare i södra Sverige.  Elen skall däremot bli billigare i norra delen av landet då den ligger närmare själva produktionen. Att el för konsumenter i norra Sverige redan tidigare subventioneras genom lägre skatt talas det tyst om. Anledningen är att EU uppmärksammats av Danmark på att elen är billigare i Skåne än vad den är några kilometer bort på andra sidan sundet. Danskarna skapar sin el av kol, vind och olja vilket ger en betydligt dyrare produktion. Den fria marknaden som här faktiskt skulle få en chans att fungera är alltså satt ur spel. Svensk el med låg miljöpåverkan hindras alltså från att säljas 3 kilometer bort. Här fungerar alltså plötsligt inte den fria marknaden till Danmarks nackdel. Men nu kommer reglering från EU, elgränsen skall öppnas. Elbolagen delar in sverige i zoner, elområden, och södra sveriges priser höjs.

Nu fungerar alltså den fria marknaden plöstsligt, då man kan höja priset för en majoritet av de berörda elkunderna. En överväldigande del av den svenska befolkningen bor ju som bekant i södra delen av Sverige.

Katching! Vinst för Elbolagen. Igen. Det bästa sättet att spela är i spel där man själv sätter reglerna och utsett sig till domare. Vinst var gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar